Ako često jedete čips, za godinu popijete pet litara ulja koje je čips upio za vrijeme prženja

Čips, omiljena grickalica milionima ljudi širom svijeta, jedna je od najotrovnijih namirnica na tržištu hrane.

Ipak, čips konzumiraju stotine miliona ljudi iako je toksičan. Mnogi ljudi uvjereni su da se čips priprema od krompira, ali to nije istina.

U prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica miješaju se kako bi se dobilo tijesto, koje se zatim oblikuje u kalupima, a nakon toga prži u kipućem ulju i prosušuje.

U posljednjoj fazi čipsu se dodaju toksični pojačivači ukusa.

Iako su svi sastojci za smjesu od koje se pravi čips genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji, jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, već je nus-produkt prerade.

U pitanju je kancerogena supstanca akrilamid, koji izaziva tumor. Do stvaranja akrilamida dolazi kod pripreme hrane koja je izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, zbog čega su posebno prisutni u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuju na visokoj temperaturi.

Činjenica je da hrana, koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni sadrži ovu kancerogenu supstancu.

Ako često jedete čips, za godinu popijete pet litara ulja koje je čips upio za vrijeme prženja.

Pakovanje čipsa od 35 grama sadrži dvije i po kašike ulja, a pakovanje od 50 grama tri i po kašike ulja.

Komentari

komentara