Ako jedete cvijeće, bit ćete i siti i zdravi!

Krizanteme liječe gripu i prehladu kao i potočarka koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, te uspješno pomaže kod svih respiratornih infekcija i bolesti urinarnog trakta. I cvijeće šljive se uspješno može koristiti kod nekih bolesti disajnog sistema, a najviše koristi ima kod liječene kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Osim što je oku ugodno, vjerovatno ste se nekada zapitali i da li je cvijeće jestivo te kakvog je ukusa. Ako je suditi na osnovu nekih najnovijih istraživanja, iskustava, novinskih članaka i članaka na internet portalima, cvijeće ne samo da je ukusno za jesti, nego je i izuzetno ljekovito. Možete ga jesti samo, sirovo, ali i kao dodatak mnogim jelima i slasticama. U nastavku donosimo neke osnovne informacije koje se mogu naći o jedenju cvijeća i liječenju bolesti.

Cvijeće i bolest

Navodi se da su cvijeće kozumirali i jeli narodi koji su živjeli još prije nekoliko hiljada godina posebno na Bliskom Istoku i Perziji. Tu su posebno na glasu bile latice ruže i naranče. Osim u ovim dijelovima, tradiciju jedenja cvijeća imali su i brojni drugi narodi pa su u cvijetu trešnje uživali Japanci, a poznati francuski liker Chartreuse u sebi sadrži latice karanfila.

Čak i vjerske knjige pominju cvijeće i njhovu upotrebu u ishrani, a primjer za to nalazi se u Starom Zavjetu gdje se maslačak spominje kao gorak začin.

Iako na našim prostorima nemamo praksu u „jedenju cvijeća“, sigurno smo kako će se to uskoro promijeniti, prvenstveno iz razloga jer cvijeće pozitivno utječe na naše zdravlje. Već je dokazanao kako ovi „tepisi“ livada pozitivno utječu na naše raspoloženje i emocionalno stanje.

Fitoterapeuti pominju kako je cvijet ruže izuzetna pomoć kod rada jetre i crijeva. Za kamilicu je dokazano da jača imunitet i ublažava stres. Slično djelovanje ima i valerijana koja prvenstveno smiruje i olakšava nesanicu. Ukoliko imate problema sa toksinima i jetrom kojoj je neophodna detokcikacija, onda je nabolje da jedete begoniju.

Krizanteme liječe gripu i prehladu kao i potočarka koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, te uspješno pomaže kod svih respiratornih infekcija i bolesti urinarnog trakta. I cvijeće šljive se uspješno može koristiti kod nekih bolesti disajnog sistema, a najviše koristi ima kod liječene kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i anti-gljivičnim svojstvima. Zbog toga se najviše koristi u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana. Za neven se navodi kako ublažava menstrualne ali i bolove u grlu…

Priprema cvijeća

Ipak, prije nego se upustite u branje i jedenje cvijeća te ispitivanje njihovih ljekovitih svojstava i ukusa, neophodno je da upoznate način na koji to možete napraviti. Savjetuje se da kada birate cvijeće koje planirate koristiti u kuhinji trebate imati na umu da uvijek nabavljate organski uzgojeno cvijeće a ne ono iz cvjećae koje je prepuno pesticida.

Najbolje bi bilo da cvjetove uzgojite sami jer onda ste potpuno sigurni u ono što konzumirate, ili ga naberete u prirodi daleko od cesta i zagađenja. Najbolje je brati cvijeće rano ujutro ili predvečer pošto je onda sadržaj vode u cvijetu velik. Birajte samo ono cvijeće koje izgleda zdravo i potpuno otvoreno. Najčešće se jedu samo latice cvijeća, osim šafranike i šafrana, njihov tučak se koristi kao začin.

Morate biti i dodatno oprezni. Nije svako cvijeće jestivo, naprotiv, određeno čak može da bude i otrovno, a u tabeli koja ide uiz ovaj tekst možete vidjeti sa kojim biljkama morate biti oprezni i čije konzumiranje cvjetova se ne preporučuje jer je otrovno.

Također, prije nego što spremite cvijeće treba ga dobro oprati. To ćete napraviti tako što ćete ga lagano uronite u posudu sa slanom vodom. Ako pak želite “oživiti” cvijeće onda ga uronite u posudu s ledenom vodom na 30-60 sekundi. Neka se osuše na papirnatom peškiru. Uklonite latice i dijelove cvijeća koje planirate iskoristiti.

Ako planirate tek kasnije koristiti cvjetove ostavite ih u staklenki s vodom i ostavite u frižideru. Latice možete držati u vrećici u frižideru samo jedan dan, najbolje ih je potrošiti odmah.

Tek kada se upustite u ovu avanturu, osjetit ćete pravu draž i čaroliju cvijeća. Koliko god je šareno u prirdi, posjeduje i isto toliko šarolike ukuse.

Oni koji su problai cvijeće graha kažu da ima slatkasti okus i miris graha. Za dragoljub tvrde da ima predivan ljutkasti okus, kao i potočarka. Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nježan okus zimzelene biljke.

Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti okus. Žarko žuti neven može zamijeniti šafran. Ako niste sigurni kakav okus ima pojedino cvijeće prvo ga probajte, i naravno provjerite da nije otrovno.

Ljubičica je prekrasan ukras i možemo je naći u našim šumama i livadama. Ljubičica osim što je ljekovita i vrlo mirisna također je i jestiva dekorativna biljka kojom možemo ukrasiti razna slatka i slana jela.

Za ružine latice se zna da sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i jantarnu kiselinu, te niz aromatičnih djelotvornih tvari…

Zašto ne iskorsititi blagodati koje nam priroda pruža. I hrana i lijek nam je nadohvat ruke. UZ malo više truda, hrabrosti i znatiželje, obogatite svoju ishranu, a na internet portalima se mogu naći brojni recepti za njegovo spremanje. Mi u ovome tekstu izdvajamo samo nekoliko njih koje možete pripremiti već nakon prve šetnej prirodom.

 

 Ljekoviti i pupoljci, mladice, resice…

Osim što za liječenje i poboljšanje zdravlja možete koristiti cvjetove, smatra se i kako su pupoljci izuzetno ljekoviti. Ta grana alternativne medicine čak je dobila i svoje ime te je poznata kao gemmoterapija – liječenje pupoljcima i koristi posebne pripravke od mladih tkiva drveća i grmlja.

Za pripremu pripravaka se najčešće upotrebljavaju pupoljci, a ponekad mladice, rese, sjeme, sok i mlado korijenje drveća i grmlja.

Sastojci se uglavnom beru u proljeće (osim sjemena, koje se sakuplja u jesen), u vrhuncu nicanja. U ovo doba biljke sadrže najviše vitamina, biljnih hormona i enzima. Neki od sastojaka su prisutni u biljkama isključivo u to doba, zbog toga su pupoljci, mladice i svježe korijenje prava riznica vitamina i minerala.

Terapijski učinak pripravaka, napravljenih od mladih dijelova biljaka, počeo je proučavati 1959. godine belgijski doktor Pol Henry. Svoja istraživanja je radio sa grupom francuskih homeopata i bioterapeuta, uključujući Maksa Tetau i Juliana O.A.

Provedeno je nekoliko kliničkih istraživanja na ljudima i životinjama da bi se ustanovilo djelovanje gemmoterapijskih pripravaka na zdravlje i psiho-emotivno stanje čovjeka. Nakon toga Pol Henry je objavio nekoliko monografija, u kojima je opisao svoja otkrića.

Gemmoterapija je službeno prihvaćena kao grana biljne medicine u Francuskoj, a popularna je i u Italiji. Na žalost, gemmoterapija je skoro nepoznata u drugim dijelovima svijeta, uz izuzeće nekih područja Engleske, SAD-a i Njemačke.

CVIJETNI RECEPTI

 Salata od jestivog cvijeća

POTREBNO: 4 čaše salate kristalke, 4 čaše miješane salate, ¼ čaše latica jestivog cvijeća,    1/8 čaše sitno nasjeckanog začinskog bilja (bosiljka, vlasca, tarkanja itd.), ¼ čaše oraha pekana ili borovih oraščića, ½ čaše narezanog paradajza, ¼ čaše crvene paprike, sitno narezane

Dressing: 1/8 čaše jabučnog octa, 1 kašičica luka, sitno nasjeckanog, 1/8 čaše svježih ili smrznutih borovnica, 1/4 kašičice tarkanja, 1 ½  kašičice meda, 2 kašičice peršina, sitno nasjeckanog, ½ čaše limunovog soka, ¾ čaše maslinovog ulja.

Sve sastojke dobro samljeti u blenderu, dodati u salatu i promiješati.

 Pohovani cvjetovi

Zohva je vrlo cijenjeno drvo čiji se cvjetovi upotrebljavaju za pripremu sirupa i čaja, ali je manje poznato da se mogu koristiti i za pohovanje. Pohovana zohva može biti idealna kao samostalno jelo, kao predjelo s umakom od majoneze, kao prilog mesu ili, ako je slatko, kao desert s kompotom ili voćnim sokom.

Bagrem, pod drugim imenom akacija, šumsko je drvo visoko i do 20 metara, s granama obraslim trnjem, a brojni bijeli, veoma mirisni cvjetovi, složeni su u viseće grozdove koji cvjetaju krajem maja ili početkom jula. Cvjetni grozdovi mogu se dodati tijestu za palačinke, te, kao i zohva, pohovati.

Cvjetovi tikvica blagog su okusa kad su odvojeni od listova i izvanredni su za pohovanje. Mogu se pripremiti prženjem na luku, dobro začinjene, ili u laganim supama.

Cvjetne kockice leda

U posudu za led stavite latice ili pupoljke cvijeća, npr. ruže ili ljubičice, dolijte vodu i zaledite. Kockice dodajte u napitke, sokove i alkoholna pića. Ovako servirano piće sigurno će oduševiti vaše goste.

 Cvjetni šećer

Mnogi mirisni cvjetovi mogu se dodati šećeru. Najbolje je koristiti suhe cvjetove. Cvjetove sameljemo i pomiješamo sa šećerom te ostavimo barem 3-4 sedmice da šećer poprimi miris. Dodajte lavandu i time pošećeriti sitne kolačiće. Vrlo je aromatičan i neobičan i miris i okus.

 Cvjetni med

Latice cvijeća zdrobimo i prelijemo s medom i lagano zagrijavamo. Med ne smije zakipjeti. Ostavimo da odstoji 1-2 sata procijedimo ga i spremimo.

(aura.ba)

Komentari

komentara