AURINA KUHINJA: REZANCI S UMAKOM OD ORAŠASTIH PLODOVA

Za samo 8 minuta pripremite umak od orašastih plodova. Savjetujemo ga kao prilog tjesteninama ili krompiru, može biti ukusan prilog mesnim odrescima, pečenju ili gljivama. Izbjegavajte ga služiti sa zrnastim prilozima, poput riže, leće ili heljidne kaše.
Svi volimo grickati orašaste plodove, ovaj obrok će vam utoliti glad i zadovoljiti potrebu za „grickajućim“ užicima.
Sastojci (za 4 osobe)
400 do 500 grama tjestenine, koju skuhate na uobičajeni način.
Predhodno nasjeckajte poriluk ili mladi luk  i oko 300 grama orašastih polodova. Možete koristiti orahe, bademe ili neslani kikiriki, koje obavezno nasjeckajte „na grubo“.  Propržite nasjeckane orašćiće do zlatno žute boje, kada počnete osjećati njihovu aromu, dodajte 1 do 2 kašike brašna.
Miješajte oko 30 sekundi. U međuvremenu se kuha tjestenina, kutljačom odvojite malo tečnosti u kojoj se kuha tjestenina, i njome zalijte smjesu za umak. Dodajite začine, povrće i dodatke po želji. Umak, kao i tjesteninu dokuhajte još par minuta, neka vrijeme kuhanja umaka i tjestenine ne prelazi vremenski rok od 8 do 10 minuta.
(A. D./aura.ba)

Komentari

komentara