Brzi i ukusni štapići ili pereci: Napravite odmah, jednostavno je!

Potrebni sastojci za ovu ukusnu deliciju: 500 gr. brašna, 250 gr. margarina, 1 žumance, kašičica soli, 25 gr kvasca, 1 dl mlijeka, 1 bjelance za premazivanje, za posipanje susam.

Pomiješati kvasac, mlako mlijeko i malo brašna i ostavite da naraste.
Margarin umutiti sa žumancetom, dodati nadošli kvasac, so i brašno da se zamijesi lijepo mekano glatko tijesto da se ne lijepi za ruke. Razvući ga na dasku posutu sa brašnom i sa modlom vaditi perece i redajte ih u pleh obložen pek-papirom. Svaku premazati sa umućenim bjelancem, i posuti susamom .
Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite perece 15-20 minuta (dok ne porumene). Od onih ostataka tijesta koje treba opet premijesiti i istanjiti oklagijom, ja sam napravila štapiće, posula sjemenkama suncokreta i susama. Odlični su i naredni dan – ako prežive dotle.

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara