Hepatoprotektivna dijeta: Kako se hraniti kod oboljele jetre?

Kao što se može zaključiti iz naslova, ova dijeta štiti vašu jetru, te se preporučuje sprovoditi je kod bolesti jetre kao što je: ciroza jetre, hronični hepatitis, žutica i druge bolesti. Liječnici ovu dijetu preporučuju i kod pacijenata koji se spremaju na transplantaciju jetre, a vi je možete koristiti i preventivno – da smršate ali i da istovremeno zaštitite svoju jetru.

Režim ove dijete je zanimljiv, baziran na dijetalnoj ishrani. Najbitnije od svega je to što sa ovom dijetom nećete osjetiti glad, a dobit ćete kako zdravlje tako i idealnu liniju.

Prije nego što krenete na režim ishrane i principe Hepatoprotektivne dijete, morate imati na umu prije svega, da ishrana mora biti bogata: bjelančevinama (1 g / kg tjelesne težine ili oko 75 do 100 g dnevno), kalorijama (2500 do 3000 kcal na dan), ugljenim hidratima (300 do 400 na dan) i vitaminima A (ne u obliku karotena), B – grupe, C, D i K.

Hranu je potrebno rasporediti na veći broj manjih obroka. Termički obrađena hrana može biti kuhana, pečena u malo biljne masnoće, ili pirjana na laganoj vatri u malo ulja ili vode.
Izbjegavajte pečenje hrane u mnogo masnoće, friganje ili prženje u dubokom ulju. Ne preporučuju se industrijski napici – sokovi, čak i gusti sokovi. Pijte vodu (nemojte koristiti gaziranu mineralnu vodu), lagane biljne čajeve, svježe pripremljene sokove od voća i povrća.
Strogo je zabranjena konzumacija bilo kakvih alkoholnih pića za vrijeme provođenja ove dijete, ali i inače, za sve osobe koje imaju bilo kakvih problema sa jetrom.

Plan i savjeti ishrane
Hljeb i zamjene

  • cijele žitarice (riža, pšenica, raž, zob, ječam, proso, heljda) i njihovi proizvodi (zobene i druge pahuljice, brašna od cijelog zrna, tjestenina, hljeb)
    • mahunarke (soja, slanutak, bamija, sočivo, grašak, pasulj)
    • klice pšenice (sirove, pržene, svježe)
    • namirnice rasporedite u više obroka dnevno
    • izbjegavajte oljuštene žitarice i njihove proizvode.

Mlijeko i zamjene

  • preporučuju se: neobrano mlijeko, mliječni proizvodi (acidofil, kefir, kiselo mlijeko, jogurt, mladi sir, mozzarella)
    • izbjegavajte masne i tvrde sireve, te masne pavlake,
    • uzimajte najmanje 3 do 4 decilitra mlijeka dnevno raspoređeno u barem dva obroka.

Meso i zamjene

  • jedite meso od mršavih i od mladih životinja, uklonite suvišnu masnoću, iznutrice
    • jaja – posebno žumanjak, nemojte jesti više od 3-4 komada nedjeljno
    • redovno jedite ribu i plodove mora, plavu ribu
    • izbjegavajte konzervirane, dimljene i suhe mesne prerađevine, kao i riblje prerađevine
    • meso pripremajte kuhano, pečeno ili pirjano na laganoj vatri, a ribu kuhanu ili pečenu.

Povrće i gljive
Jedite sve vrste povrća (oko pola kg na dan, raspoređeno u više obroka). Slijedeće vrste povrća su posebno korisne: salate i slično povrće, cikorija, matovilac, karfiol, kelj, kelj pupčar, kelj lisnati, kupus, artičoka, komorač, različite vrste klica, bamija, grašak, mahune, bijeli luk, poriluk, mladi luk, korjenasto povrće (keleraba, mrkva, pastrnjak, rotkva crna, rotkva obična), krompir, paprika, krastavac, patlidžan, paradajz, tikva, blitva, šinat, maslačak, kopriva, divlje povrće, bosiljak, vrijesak, anis, kurkuma, lovor (za kuhanje mahunarki), majčina dušica, origano, lišće peršuna i celera, gljive.

 

Dodatni savjeti

  • povrće jedite sirovo, kuhano, pirjano ili lagano ukiseljeno
    • izbjegavajte industrijski konzervirano povrće.

Voće

  • jedite najmanje dva komada voća na dan, ili 2 porcije (šoljice ili kriške)
    • slijedeće vrste voća su posebno korisne: ananas, banana, datula, limun, narandža, mandarina, grejp, šljiva, breskva, kajsija, trešnja, jabuka, dunja, kruška, jagoda, lješnici, bademi, bundevine, suncokretove i sezamove sjemenke, borovnica, kesten, maslina, šipak, dinja.

Masti

  • hladno presovana ulja (maslinovo, suncokretovo, kukuruznih klica, tamno sezamovo ulje).

Ostale namirnice

  • pivski kvasac, morske alge (kombu – za kuhanje mahunarki), klice (alfalfa)

Važno:

Sve što unesemo u želudac, jetra filtrira kroz sebe. Oboljeloj jetri ne trebamo dodatno nanositi štetu tako što ćemo jesti tešku hranu. Preporučuje se stroga dijetalna ishrana, uz isključenje ljutih i kiselih tvari (sirutka, mladi sir, previše agruma) kao i teških stvari (med – za zdrav organizam nema ništa blagotvornije od meda, ali za oštećenu jetru svaki med je poguban, jer je samo površinski „krpi“ i otežava joj obavljanje funkcija).

 

Jelovnik za pet dana

  1. dan

Doručak: jedna šolja zelenog nezaslađenog čaja, 1 mali dvopek i jedno skuhano jaje.

Ručak: 100 grama špinata ili bilo kog drugog povrća skuhano na pari i na maslinovom ulju.

Večera: 300 grama krompira i gljiva sa zelenom salatom, jedna banana, sok od borovnice.

  1. dan

Doručak: mali komad tosta, dvije kruške, čaj.

Ručak: 200 grama salate (može i voćna), 200 grama graška skuhanog sa začinima, dvije kriške hljeba.

Večera: salata od maslačka, 50 grama jagoda, 100 grama krompira skuhanog u samoj i neslanoj vodi.

  1. dan

Doručak: 1 šolja kafe ili čaja, 200 grama barenog karfiola, komadić tosta.

Ručak: dva decilitra mlijeka, šaka suncokretovih sjemenki, 200 grama ribe zapečene u rerni.

Večera: 200 grama jagoda, 300 grama krompira skuhanog u neslanoj vodi, pregršt sjemenki po izboru.

  1. dan

Doručak: jedna čaša soka od slatkih jabuka (ne dolaze u obzir ljute jabuke), špinat popržen na maslinovom ulju.

Ručak: čaša mlijeka, 200 grama barenog mesa sa malo ulja, 100 grama narendane mrkve.

Večera: voćna salata (voće kao i sve drugo birati sa gore navedene liste – a izmjene možete korigirati po vlastitom ukusu i nahođenju), 100 grama gljiva isprženih na crnom luku, 150 grama sira.

  1. dan

Doručak: jedna šolja biljnog čaja bez šećera, komadić tosta i sira, neka voćka.

Ručak: 200 grama mesa, salata po izboru (250 grama), čaša soka od mrkve.

Večera: jedna breskva, 150 grama ribe, komadić sira i čaša soka od borovnice.

(aura.ba)

Komentari

komentara