Kako napraviti najbolju štrudlu od maka na svijetu?

Sastojci
300 gr brašna
100 gr masti
15 gr kvasca
1 kašičica šećera

1 dl mlijeka
1 žumance

Fil

200 gr mljevenog maka
100 gr šećera
2 kašika meda po želji
1 vanilin šećer
oko 1 dl mlijeka

Premazivanje

1 bjelance

Način pripreme

Kvasac razmutiti u toplom mlijeku sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti malo da odstoji oko 10 minuta. Izmiješati brašno imast pa dodati kvasac i žumance pa umijesiti glatko tijesto i ostaviti da se odmara 30 minuta.

Fil:

Izmiješati mak sa šećerom i prelijete vrelim mlijekom, pa ostavite da se malo prohladi pa dodati med.

Tijesto razvijte u pravougonu koru i premažite filom.

Ostavite još 10 minuta da odmara. Premažite umućenim bjelancetom i pecite na 200 C oko 25 minuta.

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara