X

Uradi sam kod kuće: Kako pobijediti bilo koju hroničnu bolest?

Stručni tim sarajevskih ljekara i nutricionista pripremio je program liječenja svih oblika kancera, koji se baziraju na režimu ishrane, postu na sokovima i dopunskim biljnim terapijama. Objavljujemo dijelove, a detaljnije informacije možete dobiti direktno u apoteci „M“

Izet Kahriman

Ovo je poduhvat koji zahtjeva odlučnost, ustrajnost i razumijevanje programa. Ovo je program „uradi sam“ – kod kuće. Poboljšanja koja će uslijediti za kratko vrijeme (bolji apetit, manje bolova i više energije) neka budu poticaj za vašu odlučnost.

Program uključuje: parazitni program za ZAPP-erom, kafeni klistir, sokove, laneno ulje, kalij, jod, niacin (B3 vitamin), koenzim Q10, srebrenu vodu, C vit., B12 i specijalni režim ishrane.

Zabranjeno je: sve prerađena hrana, alkohol, avokado, bobice (osim ribizli), natrijev bikarbonat u hrani i zubnim pastama, komercijalna pića u bocama i limenkama, kolači, sve vrste slastica bogate šećerom i mastima, sir, kakao, kafa za piće osim kad se koristi u tretmanu sa ricinusovim uljem, kozmetika (boje za kosu, trajne frizure…), vrhnje, krastavci, sušeno voće, gorka so, masti i ulja izuzev lanenog, brašno i proizvodi od brašna, mlijeko, ukiseljeno povrće, ananas, so i sve zamjene za so, začini, šećer bijeli rafinirani, soja, proklijale klice, sok od mlade pšenice.

Takođe, privremeno je zabranjeno: maslac, mladi sir, jaja, riba, meso, jogurt

DOZVOLJENO JE I PREPORUČUJE SE: voće i povrće bez soli! Nakon sedam dana doživjet ćete divan okus povrća.

Sve namirnice moraju biti ekološki uzgojene i što je moguće svježije. Kuhanje mora biti sporo, na laganoj vatri, visoka temperatura mijenja hranljive tvari. Povrće ne treba guliti, dovoljno ga je dobro oprati ili izbrisati. Osim krompira, cvekle i kukuruza koje treba kuhati u dovoljno vode, povrće se kuha uz minimum vode ili temeljca ili na podlozi od luka i paradaiza. Povrće sjeći tek kad ste spremni za kuhanje. Hrana mora biti raznolika, pomaže pri stimulaciji apetita.

OSNOVNI SOKOVI:

SOK OD JABUKE I MRKVE (približno po 240 grama (ne guliti),
ČISTI SOK OD MRKVE približno 280 do 340 grama,
ZELENI SOK (marulja, crvena salata, crveni kupus, endivija, cikorija, mladi unutarnji listovi cvekle, blitva, ¼ male zelene paprike, dodati jabuku kod mljevenja. Ne koristiti zamjene (špinat ili celer),
SOK OD NARANDŽE
Sve sokove piti odmah po spremanju.

DNEVNA RUTINA

KLISTIR – stimuliše enzimski sustav u jetri, koja uklanja toksične slobodne radikale iz krvotoka. Također je bogat kalijem što pomaže u sprečavanju crijevnih grčeva podizanjem kalija u glatkim mišićima debelog crijeva.

3 kašike mljevene kafe na 0,96 litara destilovane vode. Vodu zagrijati do vrenja, dodati kafu i pustiti da vrije 3 min., nakon toga smanjiti temperaturu i pustiti da blago vrije (poklopljeno) 15 min. Pustiti da se ohladi, procijediti kroz cijediljku sa komadom tkanine (komad čiste lanene ili pamučne tkanine). Količinu koja je preostala dopuniti do 0,96 litara vodom!!! Odjednom pripremiti dnevnu količinu. Ovo pomnožiti sa pet. 15 kašika kafe podijeliti u pet tegli ili flaša (svaki po 0,96l).

Kod upotrebe zagrijati na tjelesnu temperaturu i preliti u kanticu za klistiranje. Cijev stisnuti štipaljkom da tekućšina ne ističe. Prije klistira ispustiti malo tekućine da se izbaci zrak.

Dobro je pojesti mali komad voća da se pokrene probavni sustav, posebno prije prvog jutarnjeg klistira. Što je pacijent opušteniji klistiranje je lakše.

Oko 5 cm vrha cijevi namazati glicerinom i gurnuti 20-25 cm u anus. Nakon toga skinuti štipaljku da kafa poteče. Pacijent leži na desnom boku u fetalnom položaju opušteno i duboko dišući. Kada se sva kafa apsorbira držati je 12-15 min i onda izbaciti. (VAŽNO UPOZORENJE: pacijenti koji su bili tretirani hemoterapijom trebaju obavljati manje klistira tokom dana. ako pacijent povraća piti čaj od metvice i jesti zobene pahuljice i smanjiti broj klistira dok se ne smiri.)

Da bi se očistilo i tanko crijevo i ubrzao proces dodaje se i klistir sa ricinusovim uljem, on se uzima oralno, oko 5 sati ujutro progutati 2 kašike ricinusovog ulja, nakon toga 2/3 šolje obične crne kafe zaslađeno sa pola kašike smeđeg šećera (dijabetičari ne uzimaju) zbog peristaltike.

Q10 – prvih 7 dana 1×60 mg, a nakon toga povećavati na 120 i nastaviti povećavati do 600 mg dnevno.

Razumijevanje reakcije ozdravljenja

U pravilu nekoliko prvih dana pacijenti se osjećaju bolje. Kad imunološki sistem počne djelovati, kad počne otpuštati toksine iz tkiva, taj proces ponekad je praćen temperaturom, pa čak i napadima depresije i panike. Može se osjećati mučnina, nedostatak apetita, odbojnost prema hrani. Međutim to su simptomi reakcije ozdravljenja.

Drugo rasplamsavanje moguće je očekivati oko šeste sedmice.

Ako neko ne može piti sokove treba ga primiti rektalno (sem soka od narandže).

Prije početka ove terapije koristiti za bolove: jedan aspirin, jedna tableta C vitamina od 500 mg i jedan niacin.

Temperatura je poželjna reakcija imunološkog sistema. Ne skidati je aspirinom ili drugim lijekom već hladnom krpom (ne ledenom).

Osnovni recepti za početak

DORUČAK (za jednu osobu) – staviti 140 grama zobenih pahuljica u 360 ml destilovane vode. Početi sa hladnom vodom, zagrijati do vrijenja i pustiti lagano da vrije 6-8 minuta uz povremeno miješanje.

U međuvremenu iscjediti sok od narandže i dodati propisane lijekove

RUČAK – za salatu izrežite i nasjeckajte razne vrste salate kao što su: crvena salata, marulja, endivija, zdjelasta salata i cikorija. Mješavini dodati nasjeckani mladi luk, rotkvice, malo celera, nešto paradajza, cvjetova cvjetače, kriške zelene paprike i potočarku. Za preljev recept laneno ulje i limunov sok u receptima.

Dodajte bijelog luka prema ukusu.

Dvaput dnevno tokom tretmana jesti hipokratovu juhu. Radi uštede vremena i truda pripremite dovoljnu količinu za dva dana, tj. četiri porcije. Čuva se u hladnjaku.

RECEPT ZA HIPOKRATOVU JUHU

POTREBNO JE: jedan srednji korijen celera, ako je dostupan, ako ne 3-4 peteljke celera, jedan srednji korijen peršuna, dva mala ili jedan veliki poriluk, ako nije dostupan umjesto toga koristiti dva mala luka, dva srednja luka, bijeli luk po okusu, 0,6 kg paradajza ili više po želji, 0,4 kg krompira

Operite i izribajte povrće i izrežite ga na kriške ili kockice oko 1,3 cm. Sve stavite u veliki lonac, dodajte vode toliko da prekrije povrće, zagrijte do vrijenja, nakon toga kuhajte polako na slaboj vatri 1,5 do 2 sata, dok sve povrće ne bude mekano. Protisnite kroz pasirku za hranu kako bi ste uklonili vlakna. Prije nego li je stavite u hladnjak pustite da se ohladi.

Detaljnije upute možete dobiti u savjetovalištu apoteke „m“ u Sarajevu kod Izeta Kahrimana. Kontakt telefon je: 062 140 032, Adresa je: Tržnica na Grbavici, Sarajevo (aura.ba)

Komentari

komentara

accelerated-mobile-pages AKTUELNOALTERNATIVNA MEDICINA
accelerated-mobile-pagesHipokratova juhakancerklistirpost sokovirak
Aura Redakcija :