Kardiohirurg Mehmet Oz i pofesor Michael Roizen poručuju: CRIJEVA KAO KANALIZACIJSKE CIJEVI

¨Vi ste gospodar svoga tijela¨, sugestivni je naziv knjige koja na vrlo razumljivi i slikovit, a istovremeno na stručan način, objašnjava način funkcioniranja ljudskog tijela

Autori knjige, utemeljitelj koncepta Real Agea (u prijevodu stvarna dob) i poznati stručnjak za borbu protiv starenja, prof. Michael Roizen, te kardiohirurg prof. Mehmet Oz, složene tjelesne mehanizme objašnjavaju jednostavnim riječnikom. Oni naše tijelo upoređuju s našim domom:

Optimalno zdravlje

– Vaše su kosti grede koje nose i štite strukturu vašeg doma, vaše oči su prozori, pluća ventilacijski sistem, mozak ormarić sa osiguračima, crijeva su kanalizacijske cijevi, srce je glavna crpka, a vaše je salo nepotrebna starudija, koju ste pohranili na tavanu, a koje biste se željeli riješiti¨, zapisali su autori na samom početku ove knjige, čiji je krajnji cilj shvaćanje činjenice da svako svojim načinom života odlučuje o stanju svoga zdavlja i dužini životnog vijeka.

Jedan od glavnih dijelova ove knjige je i prehrambeni priručnik, koji nudi desetodnevni program ishrane sa trideset recepata osmišljenih za postizanje optimalnog zdravlja. Autori su posebnmo obradili anatomiju probavnog sistema. Upoređuju ga sa kanalizacijskim sistemom naše kuće.

– Baš kao što u kućni cjelovod bacamo sve i svašta, tako i u probavni sistem ubacujemo razna, teška i masna jela koja mogu izazvati probavne tegobe poput zatvora, proljeva i ispuštanja vjetrova. Crijeva nam dopuštaju da jedemo što hoćemo: biljke, životinje ili kolače, no s tom slobodom dolazi i odgovornost. Dok smo mladi čini nam se da naše tijelo pretvara u energiju sve što jedemo, no s vremenom to prestaje biti tačno, pogotovo kod osoba koje se nedovoljno kreću¨, napisao je liječnički tandem na početku poglavlja o probavi, a zatim objašnjavaju anatomiju probavnog sustava.

Stolica – “rentgen” probave

Crijeva su dugačka oko osam metara, a što se hemijskih svojstava tiče, najsličnija su mozgu, s obzirom na to da imaju gotovo iste neurotransmitere i hormone. Vaša crijeva odlučuju što u njima ostaje, a što se izbacuje. Hrana ima golem utjecaj na puno važnih stvari u našem životu: na letargiju, depresiju i veličinu hlača.

No, većina ljudi ne shvata kako su tijesno povezani spojevi u našem mozgu i u našim crijevima. Kada tanko crijevo odluči što se treba sačuvati i poslati u glavne organe vašeg tijela, preostali otpad šalje u debelo crijevo čiji je glavni zadatak usisati tekućinu i vratiti je tijelu. Kada se izvuče tekućina, ostaje čvrsta masa, vaš feces (ili kakica, kako kažete kada hoćete biti fini). Na osnovu pogleda na ¨konačni proizvod¨ vaše probave, možete procijeniti zdravstveno stanje svojih crijeva. Vaše bi fekalije trebale biti u obliku slova ¨S¨ (oblik završnog crijeva blizu čmara), a ne kuglice veličine graška. Pri optimalnoj konzistenciji fekalije ulaze u vodu poput izvrsnog skakača s tornja, tiho, bez suvišnog ¨pljas¨, a pri izlaženju stolice trebate čuti zvuk kao kada košarkaška lopta prolazi kroz mrežicu, a ne štekanje nekog zahrđalog mašinskog uređaja.

Konji ne mogu povraćati

S godinama želudac postaje osjetljiviji na hranu, pa se u njemu skuplja više kiseline, a vraćanje kiseline u usta zapravo je veliki dar prirode, jer nam pomaže da se riješimo štetnih tvari iz tijela. Stoga biste trebali biti sretni što možete povraćati, pljuvati i podrigivati se da se brda tresu. Konji, naprimjer, ne mogu povraćati, ni izbacivati toksičnu hranu pa od toga često i uginu.

Zadah iz usta

Zadah iz usta stanje je koje vam može uništiti prvi učinak i najčešće je vezan uz želudac, a rjeđe uz pokvarene zube. Slična se stvar događa i u kući kada dođe do puknuća kanalizacijske cijevi. Osjećate smrad na površini, ali pravi se problem obično krije ispod zemlje. Težak zadah iz usta, halitosis, rezultat je probavnih tegoba. Kada bakterije u želudcu razgrade hranu, oslobađaju se plinovi koji izlaze iz usta.

RECEPTI

JOGURT S BRUSNICAMA I JAVOROVIM SIRUPOM

POTREBNO: Pola šoljice svježih ili zamrznutih brusnica,  polovina šoljice naranđinog soka, četvrt šoljice sušenih brusnica, kašika i pol javorovog sirupa (ili meda), tri četvrtine čaše zamrznutog jogurta od vanilije sa niskim sadržajem masti, pola kašike fino nasjeckane naranđine kore.

PRIPREMA: Pomiješajte svježe ili zamrznute brusnice, narandžin sok i sušene brusnice u tavi srednje veličine te zakipite na jakoj vatri. Smanjite temperaturu i kuhajte nepoklopljeno sedam do osam minuta, sve dok se umak malo ne zgusne. Skinite sa vatre i umiješajte sirup. Poslužite toplo, na sobnoj temperaturi ili ohlađeno na zamrznuto jogurtu.

ORADA NA ŽARU S KELJOM I CRVENOM LEĆOM

Potrebno: 220 g fileta od svježe orade (debljine 1 cm), kašika sojinog umaka, pola kašike slatkog rižina vina ili slatkog šerija, nasjeckan režanj češnjaka, pola kašike sitno naribanog svježeg đumbira, pola kašike sezamovog ulja, pola kašike crvene leće, šoljica kokošije supe s malo soli, 120 g kelja narezanog na rezance, kašika vode, kašika prženih sezamovih sjemenki.

PRIPREMA: Pripremite roštilj na ugljen ili plin. Stavite ribu na plitki tanjir. Dobro izmiješajte sojin umak, rižino vino, češnjak, đumbir i sezamovo ulje. Prelijte time ribu i ostavite da stoji deset minuta. U međuvremenu stavite leću i supu u veliki lonac i pustite da zakipi na jakoj vatri, a zatim smanjite temperaturu i krčkajte nepoklopljeno desetak minuta. Dodajte kelj i kuhajte još pet minuta te jednom promiješajte. Ocijedite ribu i sačuvajte marinadu. Pecite filete na srednjoj vatri tri do četiri minute sa svake strane sve dok ne nestane staklasti izgled. Prelijte marinadu u malu posudu i dadajte kašiku vode i ostavite da se lagano kuha pola minute. Kašikom premjestite leću s keljem na dva zagrijana tanjira i na to stavite ribu. Prelijte kuhanom marinadom, te po želji pospite sezamovim sjemenkama.

Čudesni švedski eliksir

GORKI NAPITAK ZA ZDRAV ORGANIZAM

Malo je ljekovitih proizvoda izdržalo test vremena poput jedne mješavine bilja, stvorene u laboratoriji švedskog liječnika još u 17 stoljeću. Nadobudni je liječnik, po imenu Claus Samst, tragao za čudesnim eliksirom koji će produžiti život njemu i njegovoj porodici. Može se reći da je u tome i uspio, jer su mu svi srodnici doživjeli duboku starost, a on sam napunio je čak 104 godine. Je li mogao poživjeti i duže, nikada nećemo saznati, jer smrt nije nastupila zbog bolesti, nego zbog nesretnog pada sa konja. Nakon njegove smrti, formula sa popisom svih sastojaka i njihovih tačnih omjera pala je u zaborav. Tri stotine godina poslije, tajanstvenu formulu je iz zaborava izvukla austrijska travarka Marija Treben, te je formula širom svijeta postala poznata kao švedska grenčica.

ŠVEDSKA GRENČICA mješavina je dvadeset vrsta ljekovitog bilja koje stimulira probavni sitem, pomažući u eliminaciji štetnih tvari prisutnih u organizmu ili nastalih zbog manjkave probave. Ona pomaže u tretmanu reumantizma, gihta i mahmurluka, kao i većine bolesti unutarnjih organa. Švedska grenčica se i danas koristi u mnogim domovima, jer budi energiju i povećava životnu snagu koju svakodnevno trebamo, posebno kada smo izloženi različitim bolestima.

/aura.ba/arhiva magazina Aura/

Komentari

komentara