Ledene kocke: Naprave se začas, a tako su ukusne da će i svekrva da traži još jedan komad

Nešto slatko, sočno, kremasto, čokoladno …Ledene kocke…dakle, nema izgovora da ne probate, a naprave se začas, tako lako….(ps. tako su ukusne da će čak i svekrva da vam potraži još jedno parče)

Patišpanj:
5 jaja, 5 kašike šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaa.

Za sirup:
300 g šećera, 250 g vode

Za kremu:
1 l mlijeka, 5 kašika gustina, 9 kašika brašna, 16 kašika šećera, 3 vanilin šećera, 250 g margarina.

Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje, 3 kašike ulja.

Priprema:
Bjelanca i šećer izmiksajte pa dodajte jedno po jedno žumance neprestano muteći mikserom. Sjedinite brašno, kakao pa dodajte prethodnoj smesi i sipajte u podmazan duguljasti pleh 25 x 35 cm. i pecite oko deset minuta na 180 stepeni.

Za sirup stavite šecer i vodu da provri, malo ukuhajte i prelite preko hladnog patišpanja.
Od litre mlijeka oduzmite 200 ml i razbijte brašno i gustin, a ostatak stavite sa šecerom da provri. Ulijte lagano u provrelo mlijeko, neprestano miješajući žicom i skuhajte krem, pa stavite 3 vanilice i ostavite da se ohladi.
Posebno umutite margarin i sjedinite sa hladnim kremom. Dobro umutite i premažite patišpanj.
Za glazuru otopite čokoladu sa uljem i prelijte preko kolača. Ostavite da se stegne u frižideru, pa isijecite na kocke i poslužite.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara