“Mliječno-zeleni” plan prehrane za oboljele od gihta

Dnevni unos kalorija ne smije preći brojku 1500. Namirnice u obrocima moraju biti lako probavljive.  Jelovnici treba da uključuju dosta pasiranih jela. Alkohol nije dozvoljen, kafa i čaj – umjereno. Isto vrijedi i za kakao

Mokraćna kiselina je nusprodukt razgradnje purina ili otpadnih produkata tijela. Razgrađuje se u krvi i eliminira se urinom. Kada tijelo poveća proizvodnju mokraćne kiseline ili ako bubrezi ne eliminišu dovoljno mokraćne kiseline iz tijela, njena koncentracija u krvi se povećava. Kao posljedica, često dolazi do stvaranja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, a time i – gihta.

Giht je jedan od oblika artiritisa. Odlikuje se crvenilom, otečenošću i napadima jakih bolova u zglobovima. Napadi gihta su prije bili povezivani sa pijenjem alkohola i visokim životnim standardom. No, većina ljudi koji pate od gihta u današnje vrijeme su umjereni ljudi i imaju genetičku sklonost gihtu ili preduvjete zbog mnoštva drugih razloga.

Ljudi, dakle, ne moraju biti ludi za zabavom, proždrljivi ili alkoholičari da bi patili od gihta, no preveliko uživanje u “blagodatima” života definitivno povećava rizik od bolesti. Tako su gojazni nerijetko žrtve gihta, ali i obratno – žrtve gihta, vremenom postanu gojazne, što navodi na zaključak da dijeta može odigrati važnu ulogu kod ove bolesti.

Dijeta kod gihta je uglavnom “mliječno-zelena”. Preporuka su niskokalorični obroci. Dnevni unos kalorija ne smije preći brojku 1500. Namirnice moraju biti lako probavljive. Jelovnici treba da uključuju dosta pasiranih jela. Lisnato, korjenasto i gomoljasto povrće, osim kuhanja, dozvoljeno je i dinstati, pržiti i gratinirati. Za salate koristiti limunov sok i malo maslinovog ili biljnog ulja.

Alkohol nije dozvoljen, kafa, čaj i kakao – umjereno. No, dijeta za giht dozvoljava dosta drugih vrsta tekućina (jer one pospješuju ispiranje urata iz organizma i smanjuju opasnost od nastajanja bubrežnih kamenaca). Pića, kao i deserti, treba da budu malo ili nimalo zaslađena, što naročito vrijedi za gojazne bolesnike, ali i sve vas koji niste oboljeli od gihta, a želite iskušati ovu dijetu.

PRIMJER SEDMODNEVNOG JELOVNIKA

         DORUČAK

* Ponedjeljak: Topla limunada, svježi sir bez masnoće, hljeb

* Utorak: Bijela kafa, hljeb, jabuka

* Srijeda: Šipkov čaj, meko kuhano jaje, hljeb

* Četvrtak: Mlijeko, hljeb, naranča

* Petak: Omlet sa svježom paprikom i paradajzom, hljeb, mineralna voda

* Subota: Sok od paradajza, svježi sir, hljeb

* Nedjelja: Sok od mrkve, štrudla od jabuka

RUČAK

* Ponedjeljak: Supa od mrkve, dinstano slatko zelje (sa svježom paprikom i paradajzom), kompot od jabuke

* Utorak: Kremasta porilukova supa, mlade tikvice s razmućenim jajem (snježna pjena)

* Srijeda: Supa od griza s nasjeckanim zelenim peršunom, tjestenina s umakom od paradajza, zelena salata

* Četvrtak: Knedle od šljiva u jabukovom soku, domaći peksimeti sa sirom, zelene salate

* Petak: Supa od paradajza, pire s dinstanim patlidžanima, zelena salata

* Subota: Pasirana supa iz glavice zelene salate, riža s povrćem i nastruganim nemasnim sirom (više povrća i malo riže – kao đuveč), radič na salatu, sok od naranče ili mineralna voda

* Nedjelja: Pasirana supa od krompira, tanka gratinirana palačinka nadjevena s nastruganim jabukama ili šljivama

VEČERA

* Ponedjeljak: Griz na mlijeku, riža kuhana na mlijeku, kruške

* Utorak: Salata od paradajza, nemastan sir, miksana jabuka

* Srijeda: Kiselo mlijeko bez masnoća, kukuruzna palenta

* Četvrtak: Voćna salata od naranči, jabuka, krušaka i šljiva, lagan kakao

* Petak: Zelena salata i cvekla, sir, hljeb, limunada

* Subota: Pečena paprika u omaku od paradajz, slani krompir, kompot od krušaka

* Nedjelja: Knedle od šljiva s mliječnim šatoom, limunada ili mineralna voda

       A, ZA UŽINU MOŽETE BIRATI:

Mlijeko bez masnoće, kiselo mlijeko bez masnoće, jogurt, sve vrste ne premasnog sira, kiselo vrhnje, jaja, jabuke, kruške, šljive, kompote i mikseve iz tog voća, lagani vanilijin puding, nemasne kekse, štrudle iz vučenog tijesta, sok od naranče, limunadu, sok od mrkve ili cvekle, zelenu salatu, salatu od paradajza, kakao, bijelu kafu, šipkov čaj, mineralnu vodu.

PRILOZI I HLJEB?

Kod pojedinih obroka (po izboru) može se pojesti do 5 dkg priloga (riža, tjestenina, palenta, krompir). Tamo gdje je u jelovniku prilog, uz tih 5 dkg priloga ne smije se konzumirati hljeb, odnosno tamo gdje nema priloga smije se pojesti 3-4 dkg hljeba.

   ŠTA U HRONIČNOM STANJU GIHTA?

U hroničnom stanju gihta se hranite kako je opisano u primjeru dijete za akutno stanje gihta, s time što dvaput sedmično unosite u jelovnik po 10 dkg nemasne kuhane govedine, 10 dkg nemasne bijele ribe ili 10 dkg pilećeg, kokošjeg ili telećeg mesa.

(aura.ba)

 

Komentari

komentara