NEĆETE VJEROVATI ŠTA JEDEMO I PIJEMO SVAKODNEVNO: Otrov u povrću, kukci i “kancer” u sokovima …

Znate li šta jedete? Znate li šta sve sadrže namirnice koje kupujete? Jesu li svi ti sastojci zdravi? Nažalost, mnoge namirnice sadrže sastojke koje nikako ne bismo mogli opisati kao dobre za zdravlje. Mjesta za paniku nema jer su opasnosti prisutne u tragovima, no dobro je znati što vas sve vreba iz hrane koju možda volite i unosite u kuću.

Otrov u korijenu povrća

Možete li zamisliti to da jedete hranu koja sadrži otrov poput arsena? Činjenica je da se upravo to nalazi u nekim namirnicama. Naime, teški metali poput olova i arsena nalaze se u tragovima u tlu, a ponekad pređu i na korjenasto povrće.

  • Korijen đumbira može imati neke tragove arsena ili drugih metala, ali u kukuruzu ga nećete naći jer je udaljen od tla – pojašnjava Clifford Coles, stručnjak za sigurnost hrane i predsjednik Kalifornijskog konzultantskog društva za mikrobiologiju.

 Oprez s čipsom i kokicama

Jeste li čuli za akrilamid? To je hemijska tvar koja se najčešće može naći u škrobnim namirnicama nakon prženja i pečenja. Na primjer, uočen je u kokicama namijenjenim za pripremu u mikrovalnoj pećnici, a ima ga i u krompirovom čipsu. Neka ga istraživanja vežu uz razvoj karcinoma, ali prije nego što vas uhvati panika, znajte da je oduvijek u određenoj mjeri prisutan u ljudskoj hrani, ali i kozmetici.

 Sok s kukcima

Biste li jeli hranu kada biste znali da su u njoj dijelovi kukaca? Ako vam se i samo pitanje zgadilo, odgovor vam se neće svidjeti. Naime, neki proizvodi trebaju biti crvene boje, a ta se boja dobiva od kukaca, tačnije od nekoliko vrsta vaški.

Ali bez panike – proizvođači su se odlučili za njih jer se pokazalo da je to zdraviji izbor od umjetnih boja. Kukci se najčešće koriste za sokove koji trebaju biti crvene boje, ali i za neke jogurte.

Sol u konzervama ananasa

Kako bi ananas u konzervi zadržao lijepu žutu boju, proizvođači mu dodaju sol iako se ona tradicionalno ne koristi za čuvanje namirnica.

  • Kao što većina ljudi zna, sol nije pretjerano zdrava, a u ovakvim je kombinacijama posebno opasna jer ljudi ne očekuju sol u namirnicama poput konzerviranog ananasa. No ona se tamo ipak nalazi – ističe Clifford Coles.

Ako ulazite u kategoriju ljudi koja posebno mora paziti na unos soli, uvijek to imajte na umu.

 

 Amonijev sulfat u hljebu

Nije neobično to da se amonijev sulfat koristi kao dodatak raznim vrstama gnojiva, ali pomalo čudi spoznaja da ga ima i u hljebu, najčešće zbog boje. Naravno, nema ga u tolikim količinama koje bi mogle biti opasne za ljudsko zdravlje, ali unatoč tomu nije ugodno znati da nam je tako često pri ruci ili, bolje rečeno, u ustima.

 

 Kancerogene konzerve i džemovi

Natrij benzoat je tvar koja se često može naći u džemovima, umacima za salatu, voćnim punjenjima, pivu i gaziranim bezalkoholnim pićima. Koristi se i za konzerviranje kiselih krastavaca, ali i za jestive preljeve. Njegov je zadatak bojenje te regulacija kiselosti hrane.

Spominje se kao kancerogeno sredstvo. Nakon što je dokazana njegova štetnost proizvođači ga nastoje izbjegavati.

 

 Opasni začini

Iako silicijev dioksid može biti štetan za ljudsko zdravlje, ipak smo vrlo često u doticaju s njim. Naime, nerijetko se dodaje suhim namirnicama da bi se spriječilo to da povuku vlagu i postanu neupotrebljive. Najčešće se dodaje začinima, žitaricama te supama u vrećici i šećeru u prahu. No nije riječ o velikim količinama pa ne treba strahovati za zdravlje.

(aura.ba)

Komentari

komentara