X

Opasnost od trovanja: Ova namirnica se kvari jedan sat nakon kuhanja!

Riža je jedna od onih namirnica koju lako možemo da skuhamo u prevelikoj količini i onda ga sljedećeg dana ponovo jedemo kao prilog uz nešto drugo.

Ukus će i sljedećeg dana ostati isti, za razliku od, na primjer, prženih krompirića, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je riža jako podložna kvarenju!

To nema veze s načinom na koji podgrijavate rižu, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ga čuvati. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu da prouzrokuju trovanje hranom, pa čak i ako je riža skuhana.

Problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore razmnožavaju i prerastaju u bakterije, koje mogu da izazovu trovanje.

Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ga obavezno odložite u frižider.

Komentari

komentara

accelerated-mobile-pages NUTRICIONIZAM
accelerated-mobile-pagesrižatrovanje
Aura Redakcija :