PRAVILO ZA KUHANJE POVRĆA: KADA U HLADNU, A KADA U VRUĆU VODU

Nije dovoljno ubaciti povrće u lonac kako bi se skuhalo – neke vrste se bolje kuhaju ako se postupno zagriju, a druge su ukusnije ako ih se odmah stavi u kipuću vodu. Kada upotrijebiti koje pravilo za kuhanje povrća?

Ovo je pravilo lako upamtiti:

Povrće koje raste pod zemljom (krumpir, mrkva, cikla, repa), stavite u hladnu vodu.
Povrće koje raste nad zemljom (zeleno lisnato, grašak, kukuruz), stavite u kipuću vodu.
Farmer’s Almanac objašnjava:

Kuhanje kukuruza, graška i sličnog traži samo omekšavanje njihovih staničnih zidova, kako bi bili ukusniji i probavljiviji. Kako je većina zelenog povrća malena ili tanka, to ne traje dugo, pa koristimo kipuću vodu. Korjenasto povrće sadrži mnogo škroba, koji se treba rastopiti prije jedenja. Dok se ono kuha, potrebno je više vremena za toplinu da prodre u središte. Započnete li s hladnom vodom, vanjski slojevi će se postupno grijati, stanični zidovi će očvrsnuti i postat će otporniji na učinke prekuhavanja.

To osobito vrijedi za škrobaste gomolje poput krumpira, jer postupna promjena temperature čuva vanjske djelove od prekuhavanja i raspadanja.

(Dea Jurić, fresh.hr/lifehacker.com)

Komentari

komentara