Recept dana: Mirisni, kukuruzni hljeb

Potrebno je:
1 čaša kukuruznog brašna
1,5 čaša pšeničnog brašna
2 kašike pšeničnih mekinja
1 kašika suhog kvasca (ili 1/4 kocke svježeg)
4 kašike ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 dl vode
2-3 kašike ovsenih pahuljica

Priprema:
1 čašu kukuruznog brašna pomiješajte sa suhim kvascem, dodati šećer, so, ulje, mekinje i ovsene pahuljice i uz naizmjenično dodavanje mlake vode i brašna zamijesite testo. Ako koristite svježi kvasac, onda ga razmutite u mlakoj vodi i dodajte ostale sastojke. Vidjećete otprilike kad je testo gotovo, kad prestane da se lepi za ruke i za posudu. Ostavite testo da nadodje.Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu,sa kukuruznim brašnom da bi imao lepu koricu, a zatim ga malo razvucite oklagijom i urolajte u veknicu.
Stavite ga u mali duguljasti kalup i ostavite da još malo nadodje. Odozgo ga poprskajte malo vodom i posipite ovsenim pahuljicama ili nekim semenkama po vašoj želji.

Zagrijte rernu na 200 stepeni i ispecite hljeb dok fino ne porumeni, 30 minuta će biti dovoljno.
Ispečen hleb izvadite iz kalupa i umotajte u krpu i ostavite da se prohladi prije nego što ga isječete.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara