RECEPT DANA: Salata od mladog kukuruza s umakom od začinskog bilja

Mladi kukuruz nije samo vrlo ukusno i hranjivo, već i ljekovito povrće koje može ublažiti ili čak ukloniti neke zdravstvene tegobe

Za 4 porcije:
2 klipa mladog kukuruza ili 200-250 g kukuruza iz konzerve
100 g crvene paprike
100 g žute paprike
150 g komorača
1 mladi luk
Umak:
1 jaje
2 čajne kašičice senfa
2 kašike suncokretovog ulja
3 kašike jabučnog octa
3 kašike kiselog vrhnja
3 kašike slatkog vrhnja
3 kašike usitnjenih listova: bosiljka, kopra, peršina, borača i malo estragona
Sol i papar
1 šaka matovilca

Zrna kukuruza oštrim nožem skinuti sa klipova. Crvenu i žutu papriku narezati na sitne kockice, mladi luk narezati na tanke ploške, a komorač na rezance. Sirova zrna kukuruza pomiješati s ostalim povrćem. Salatu staviti u prikladne zdjelice, preliti umakom, ostaviti da odstoji 10 minuta te poslužiti ukrašenu listovima matovilca.

Umak: jaje, senf i suncokretovo ulje dobro umiješati. Dodati jabučni ocat, kiselo vrhnje, slatko vrhnje i usitnjeno začinsko bilje, te umak začiniti solju i paprom.

Umak od mladog kukuruza i vrhnja

250-300 g kukuruza iz konzerve
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
50 g maslaca
½ vezice listova peršina
2 dl kiselog vrhnja
Sol i papar
Muškatni oraščić
Crveni luk i češnjak kašasto umiješati i kratko propirjati na vrućem maslacu. Dodati usitnjene listove peršina, kiselo vrhnje i kukuruz, te kratko prokuhati na laganoj vatri. Umak začiniti solju i paprom.

 

(AURA.BA)

Komentari

komentara