Slatka voćna zimnica: Recept za domaći džem od jagode bez šećera

Osim što je sladak i ukusan, ovaj domaći džem će vas osvojiti jednostavnom pripremom.


Jagode operite zatim im uklonite peteljke. Izmiksajte ih u blenderu pa izmjerite koliko ste smjese dobili.

Na svaku šoljicu smjese od jagoda dodajte po ½ šoljice vode, 2 kašike svježe iscjeđenog limunovog soka, ½ do 1 kašičice ekstrakta stevije zatim ½ do 1 kašićice praha od psilijuma (navedene sastojke ćete naći u prodavnicama zdrave hrane).

Prah od psilijuma dodajte na kraju, dobro pomiješajte pa smjesu brzo sipajte u sterilne male tegle.

Dobro zatvorite pa ostavite preko noći u frižideru prije konzumiranja.

Budući da se ovaj džem ne kuha, držite ga neprekidno u frižideru. Isto tako, preporučljivo je da pripremite manju količinu. Ako želite da ga duže čuvate, stavite ga u male plastične posude i stavite u zamrzivač pa odmrzavajte dio po dio, taman koliko vam u određenom trenutku treba.

Komentari

komentara